Web Alanında Hangi Kodlama Dilini Öğrenmeli

Web Alanında öğrenilmesi gereken kodlama dili seçimi farklı tercih sebeplerine dayabiliyor. Kimi programcılar sunucuları o dili desteklediği için kimi programcılar o dile ait dökümanları kolay bulduğu için farklı kodlama dilleri tercih edebiliyorlar.

Temelde en çok kullanılan iki kodlama dili bulunuyor bunlardan bir tanesi asp diğeri ise php olarak ifade edilen diller. Farklı eklenti ve yazılımla farklı sunucularda çalışabiliyorlar. Fakat PHP Linux tabanlı sunucularda ASP yada .net ise windows tabanlı sunucularda daha kararlı çalışıyor.

Büyük web sitelerine baktığınız zaman her iki dil ile yazılmış web sitelerini yada web uygulamalarını bulabiliyorsunuz.  ASP yi savunanlar daha kısa kodlarla yada daha kolay kodlama yapabildiklerini söylüyorlar. PHP yi savunanlar ise dillerinin ekstra bir eklentiye gerek duymadığını tüm işini kendi yazdıkları kodlar ile yapabildiklerini söylüyorlar.

İki tarafta tezlerinde haklı gözüküyorlar. Açık kaynak kodlarından istifade etmeyi düşünüyorsanız bu alanda PHP çok daha geniş seçeneklere sahip. ASP  de de açık kaynak kodlu yazılım bulmak mümkün olsa da bu konuda PHP nin yanına yaklaşabilmiş değil.

Temel komutlar ve uygulamalarda birbirinin muadili bazı komutlarla aynı işlemle yapılabiliyor. Genel değerlendirmeye bakılacak olur ise ASP yada .net  daha maliyetli bir kodlama ortaya koyuyor.

PHP&MYSQL ikilisi oldukça uyumlu çalışıyor. Linux sunucuda kullandığınız takdir de sunucunun işletim sistemi için de bir ücret ödemiyorsunuz. Hal böyle olunca PHP daha çok tercih edilen bir kodlama dili pozisyonunda. Dünya üzerindeki web sitelerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan WordPress dahi PHP tabanında geliştirilmiş bir İçerik Yönetim Sistemi. Aynı şekilde E-ticaret uygualamaları için Presta Shop, Opencart yada WooCommerce de  PHP ile geliştirilmiş yazılımlardır. PHP kullanarak isterseniz sıfırdan bir yazılım geliştirebilir. İsterseniz GNU/GPL lisansına sahip bu yazılımları editleyip bunlara eklenti yazarak yolunuzu çizebilirsiniz.

Bizim web programlama yada farklı bir değiş ile web alanında kodlama konusundaki düşüncelerimiz bu şekilde yazımızın başında da söylediğimiz gibi farklı sebeplerle farklı tercihler yapabilirsiniz.

Siz de web programcılarının hikayelerini dinleyerek hangisi ne diyor kendi süzgecinizden geçirin ve sizin için doğru olana kendiniz karar verin.

Abdülhamit TOPÇU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir