Pazaryerlerinde Satış Yapma E-Ticaret mi?
Bir e-ticaret furyasıdır devam ediyor. İnsanlar e-ticaret yaptıklarını iddia ediyorlar. Ciddi cirolar dönüyor. Yükselen çok para kazanan firmaların yanında kepenk kapatan firma sayısı da oldukça fazla. Biz bu yazımızda pazaryerlerinden satış yapmak e-ticaret mi bunu değerlendireceğiz.
Öncelikle hem kendi sitesinden hem de pazaryerleri üzerinden satış yapan bir satıcı olarak bu yazıyı hazırlıyorum. Hem kendi sitemden satış yapmak hem de pazaryerlerinde satış yapmak konusunda tecrübeye sahibim.
Öncelikle komisyon oranlarından başlayalım Türkiye de pazaryeri oluşumunun lokomotifi gittigidiyor.com ve sahibinden.com olmuştur. n11 bu piyasada yokken hepsiburada henüz pazaryeri formatına dönmemişken bu siteler üzerinden pazaryeri mantığında alışveriş yapılabiliyordu. Komisyon oranları da %6-%7 gibi başlıyordu.
Daha sonra diğer siteler ortaya çıktı. Bugün bir çok firma (Trendyol gibi ) pazaryeri formatına dönüş yaptı. Sektörel bazda bu işi deneyip başarılı olan/olmayan da bir çok firma oldu. Ama bugün tekstil satışı ile bildiğimiz Trendyolda bu sebeple bisiklet satıldığını gözlemliyoruz. Amazon gibi büyük aktörlerde bu piyasaya girdiler. Onlardan da önümüzdeki dönemde agresif hamlelerin geleceğini düşünüyorum.
Öncelikle pazaryerlerinin karşımıza çıktıkları söylem şuydu. “Site yaptırmıyorsun, pos komisyonu ödemiyorsun, kargo anlaşması yapmıyorsun sadece bize komisyon ödüyorsun “ Aslında bu durum kulağa hoş geliyor.
Sonra google a verilen reklamlarım mağazaya yansıtılması, platform içinde reklamlar, günün fırsatında yer almak için bir takım talepler gibi komisyondan sonra bu sitelerin mağazaya yükledikleri yük arttı.
Örneğin N11 de önceleri dürüst bir esnaf bir süre iş yaptığında puanı artıyor ve buradan satış yapmaya başlayabiliyordu.
N11 de Reklamsız Satış Yapmak Çok Zor
Gelinen noktada eğer rekabetçi bir sektördeyseniz, puanınız yüksek olsa bile site içi sponsorlu içerikler sizin üzerinizde çıkacak ve satış yapma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır. Spor malzemesi, tekstil ve ayakkabı sektöründe bunu birebir yaşadım.
Ancak heryerde bulunmayan ürünleriniz reklamsız n11 de satılabiliyor. Siz isterseniz n11 deki işini en iyi yapan satıcı olun reklamsız iş yapamıyorsunuz.
HepsiBurada.com Stoğu Tükenen Ürün
Hepsiburada üzerinde bir mağazasınız ve aynı anda başka yerden yada fiziksel mağazanızdan stokdaki son ürün satıldı.
Siparişi iptal etmek durumunda kaldınız. Hepsiburada.com ne yapıyor dersiniz? Sizden daha yüksek fiyat veren satıcıdan malı temin ederek aradaki fiyat farkını sizden talep ediyor.
Diyelim ki aynı ürünü başka satan yok. Müşteriye ücretsiz alışveriş kuponu veriyor. Bunun parasını tabiki sizden tahsil ediyor.
Velhasıl kelam bugün pazaryerleri stoklarına bir kuruş mal koymadan internetten iş yapabilir miyim diye düşünen küçük esnafın sırtına basa basa yükseliyor.
Peki büyük esnaflar? Pazaryerleri İle Nasıl Çalışıyor?
Büyük esnaflar pazaryerleri ile çatır çatır pazarlık yapıp özel şartlarla satış yapıyorlar.
Küçük Esnaf ya da Girişimci Ne Yapmalı?
Pazaryerlerinde var olabilmek için yapılacak şey kendinize özel internette çok satılmayan ürünler bulmak. Ancak bu şekilde başarı elde edilebilir. Bunun haricinde ne yazık ki e-ticarette de bugün büyük sermayaye sahip şirketler iş yapıyorlar.
Böyle ürünlerde bulmuşken kendi sitenizi google da yükselterek buradan satış yapmanız ezici ve adaletsiz komisyon oranları ödememeniz için en mantıklı olan.
Selamlar.