Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama hangi sektörde ne iş yapılırsa yapılsın görmezden gelinemeyecek bir mecra oldu. Önceleri kurumsal firmalar web sitelerinin olmasını internette varlıklarını sürdürmek için yeterli görüyorlardı. Sonra SEO diye bir kavram girdi hayatımıza  google algoritmalarının bu kadar gelişmediği o dönemlerde title ve metakey bölümlerine sıralanan kelimeler daha olmadı web sitesinin aşağı kısmına küçük punto ile yada zeminle aynı renk döşenen ifadeler google da ilgili aramalarda çıkmak için yeterli oluyordu.

Dijital Pazarlama

Sonra işler zorlaşmaya başladı google pagerank kavramını hayatımıza soktu. Bununla birlikte ben sana link vereyim sende bana link ver dönemleri başlamış oldu. Sonra bu işler de zorlaştı karşılıklı link değişimlerini de google onaylamamaya başladı.

Sonra sosyal medya dönemi başladı googledan haberi olmayan tamamen sosyal medyadan büyüyen girişimler ortaya çıkmaya başladı. Instagram butikleri gibi tek kanallı çalışan firmalar yada kişiler varken buralar kurumsal firmalarında dikkatini çekmeye başladı. Toplu mesajlar, google, facebook ve diğer sosyal medya reklamları derken konu iyice detaylanmaya başladı.

Firmalar ilk etapta bir eleman ile bu işleri çözerken daha sonra sosyal medya uzmanı, seo uzmanı, içerik editörü gibi farklı farklı personel çalıştırmaya başladılar.

Bu işin bu kadar gelişmesi ve firmaların bu işlere ağırlık vermesinin sebeplerinden bir tanesi de gerek toptan gerekse perakende alanında e-ticaretin ve internet üzerinden iletişim kurmanın payının artmasından kaynaklanmaktadır.

Dijital Pazarlama da Çok Kanallı Pazarlamanın Önemi

Farklı müşteri gruplarının farklı tercihleri olduğu için çok kanallı pazarlama oldukça önemlidir.  Bazı müşteriler Whats App mesajlarını dikkate alırken smsleri okumayabiliyorlar. Aynı şekilde maillere bakmayan bir kullanıcı facebook da gördüğü reklam üzerinden alışveriş yapabiliyor. Yada bir firmanın reklamını ilk gördüğünde alışveriş eyilimi göstermeyen bir müşteri tekrar gördüğünde alışveriş yapabiliyor.

Bunun için geliştirilen çok kanallı pazarlama sistemlerinde ise müşterinin cevap verdiği kanaldan tekrar ulaşmak gibi bir takım yapay zeka fonksiyonları devreye giriyor.

Eğer kurumsal bir firma değilseniz ve her mecrada olmak zorunda olduğunuzu düşünmüyorsanız zamanınızı yada insan kaynaklarınızı en efektif şekilde kullanmalı ve en çok verim aldığınız mecra da faaliyet göstermelisiniz.  Bunun yanında diğer mecralar için uygun fiyatlı çözümler bulunabilir ise bu işler ofis dışında da yaptırtılabilir.

Bir de dikkat edilmesi gereken konu yeni oluşan mecraları takip ederek yeni fırsatları kollamak. Örneğin ilk zamanlar adwords  facebook reklamları çok ekonomik reklamlar iken rekabetin artmasıyla bu kanalların maliyetleri yükseldi. Ama rekabet oluşana kadar bu alanlarda reklam veren firmalar çok verimli çalışmalar yaptılar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir